Deset najčešćih zdravstvenih problema kod pasa

27.07.2016


10 najčešćih zdravstvenih problema kod pasa


Na osnovu statističkih podataka veterinarskih ambulanti koje tretiraju pse i mačke, kao i zdravstvenih osiguranja za pse i mačke, u najčešća oboljenja pasa (ukoliko se ne računaju zarazne bolesti od kojih se psi vakcinišu pa se normalno ne sreću u praksi) spadaju:


1. Periodontitis / Oboljenja zuba

Iako to nije uvek jasno i sasvim očigledno, psi veoma često imaju problema sa zubima. Čak 80 % pasa ima problema sa zubnim plakom, zubnim kamencem, paradentozom, karijesom, abscesom korena zuba, lomljenjem i gubitkom zuba. Medjutim, iako veoma česti i ozbiljni, dentalni problemi su retko razlog za brigu vlasnika ljubimaca i povod za posetu veterinaru. Većinu problema otkrije veterinar pri pregledu. Uzrok tome je da psi i mačke stoički trpe bol u ustima ne pokazujući dramatične simptome, već eventualno mogu da jedu manje i da budu potišteni, nekada luče više pljuvačke koja može da ima primese krvi, javlja se zadah iz usta, drže glavu dole, nekada teško zatvaraju usta, može da se javi otok na licu, rupica ispod oka ukoliko zubni absces fistulira, iscedak iz nosa...

Kod pasa su alrgije kože jedan od načešćih razloga za posetu veterinaru. Postoje tri uzroka alergija:
a) Alegija na buve. U tom slučaju telo razvija alergijsku reakciju na proteine koji se
nalaze u pljuvački buve, što je klinički praćeno jakim svrabom i opadanjem dlake.
b) Alergija na hranu. Najčešći alergeni hrane koji izazivaju problem na koži pasa su govedina, pšenica, soja, kukuruz, jaja i mleko.
Alegija na hranu se može manifestovati digestivnim problemima, ali i svrabom na koži, crvenilom sluznice oka, iscedkom iz nosa, upalom uva i otečenim šapama...
c) Alergija na alegene iz okruženja. Ovde se radi o alergenima koji se nalaze u žvotnoj sredini pasa i to posebno proteini grinja kućne prašine dermatophagoides farinae, d. pteronyssinus, polena, životinjske i ljudske peruti, gljivica i alergena stafilokoka i malasezije... Ova vrsta alergija pre svega zahvata mladje životinje starosti od 6 meseci do 3 godine, a simptomi su svrab i crvenilo kože lica, ušiju, šapa, stomaku, pazuhu, perneumu.


3. Infekcije uha

Upala ušiju je veoma čest problem kod pasa, a relativno redak kod mačaka.
Infektivnoj upali uha (infekciji) prethodi jednostavna upala ušiju koja nastaje sadejtvom predisponirajucih i primarnih faktora. U predisponirajuće faktore spadaju duge, viseće uši, uzak slušni kanal, mnogo dlaka u kanalu, plivanje, velika produkcija cerumena, a u primarne faktore spadaju strano telo (posebno popino prase), šugarac otodektes cijanotis, atopični dermatitis, alergija na hranu, demodikoza, seboreja, hipotireoidizam... Na primarnu inflamaciju uha se nadovezuju bakterije i gljivice koje onda dovode do teže upale uva koja je često praćena bolom, svrabom i iscedkom iz uva.

U infekcije kože spadaju bakterijske i gljivične infekcije kože koje su najčešće izazvane mikroorganizmima kojih uvek ima na koži pasa, ali dovode do infekcije tek nakon što se stvore uslovi za njihovo patogeno dejstvo (povreda češanjem, pad imuniteta, parazitske bolesti, seboreični dermatitis, poremećaji funcija endokrinih žlezda).


5. “Pokrvareni stomak” / Povraćanje

Uzroci povraćanja su mnogobrojni, pa se mogu podeliti u nekoliko kategorija (po učestalosti -- od učestalijim ka redjim):

1. Gastro-intestinalni problemi: greške u ishrani, obstrukcija, inflamacija (akutni gastritis, ili hronična inflamatorna bolest creva (IBD)), parvoviroza (najčešće sa prolivom), paraziti, djardija (često sa prolivom), ulcer, neoplazija.
2. Ostali abdominalni problemi: pankreatitis, bolesti jetre, renalna insuficijencija, piometra, peritonitis, prostatitis...
3. Endokrini i metabolički poremećaji: hipertireoidizam, hiperkalcemija, hipoadrenokorticizam, dijabetska keto-acidoza...
4. Lekovi / toksini
5. CNS – vestibularna bolest, tumor u mozgu...

Najčešća povraćanja su izazvana greškama u ishrani (pas najviše voli da pojede nešto što ne sme da pojede) i o tome se mora voditi računa.


6. „Problemi sa crevima” / Proliv

Proliv ili dijareja nastaje kada feces sadrži vodu u višku, što za rezultat ima češću, obimniju i tečniju defekaciju. Čest problem pasa, daleko redji mačaka.
Uzroci mogu biti u digestivnom traktu (problemi sa ishranom – greške u ishrani,
netolerancija na hranu, alergija, bolesti u samom digestivnom traktu), ali i van njega
(infektivni agensi, metabolički, lekovi i toksini).
Može se razlikovati proliv koji, uglavnom, potiče od tankog creva i proliv koji je dominantno iz debelog creva, a to umnogome odredjuje dijagnostičke postupke, terapiju i prognozu.


7. Artroza i artritis

Kao i kod ljudi, artroza pasa je stanje koje izaziva bol, otok i ukočenost u zglobovima. Artorozu karakteriše promenjena hrskavica zgloba i posledični novi rast koštanog tkiva u zblobu, tamo gde ne bi trebalo da raste. Na artrozu se nadovezuje artritis koji je zapaljenje zgloba. Postoji više uzroka, nekada je artroza posledica urodjenih
poremećaja (displazija) nekada posledica stare povrede, a nekada artritis nastaje u
starijm godinama kao posledica trošenja hrskavice zglobova i posledičnog inflamatornog procesa. Kod pasa artritis najčešće zahvata kolena, laktove, kuk i kičmu. Prekomerna težina doprinosi razvoju artroza, a takodje pojačava simptome kao što su bol, šepavost i ukočenost zglobova.

Klinički znaci oboljenja donjeg urinarnog trakta kod pasa su veoma česti. U ove simptome spada često mokrenje, otežano i bolno mokrenje, kao i mokraća promenjene boje i jakog mirisa, zatim intenzivno lizanje perinealne regije, sve do poremećenog opšteg stanja, gubitka apetita, potištenosti i povraćanja. Uzroci ovih poremećaja su locirani ili u bešici ili u uretri. U bešici se najčešće razvija bakterijska infekcija (retko mikoplazme, gljivice i parazit capillaria plicata), cistoliti (često usled kateterizacije), tumori (npr. karcinom prelaznog epitela), anatomske anomalije (npr. ektopični ureter), sterilni hemoragični cistitis... U uretri se problemi javljaju usled trauma i tumora.
Inače se otežano i bolno mokrenje koda pasa može javiti i kao posledica uvećane
prostate i neuromuskularnih problema, a krv u mokraći (hematurija) može dolaziti i iz genitalnog trakta, usled estrusa, iz bubrega, usled koagulopatija...

9. Izrasline na koži

Izrasline na koži mogu biti kancerogenog i nekancerogenog porekla. Važno je na vreme uočiti izraslinu i utvrditi da li se radi o raku ili ne. Čak i ako se radi o raku, veliki broj kožnih tumora može da se uspešno tretira ukoliko se pravovremeno reaguje. Osnovno je uspostaviti tačnu dijagnozu, sto se najčešće jedino može pod mikroskopom, a nikako golim okom.

Pse treba pravilnim odgojem, treningom i vodjenjem sačuvati od teških povreda koje mogu da dožive u saobraćaju ali i od drugih pasa, ljudi, udara struje, trovanja... Nažalost, to nije uvek moguce. Povredjenog psa je najbolje odmah odvesti u prvu veterinasku ambulantu, posebno ukoliko je dezorjentisan, ukoliko otežano diše, obilno krvari ili ne može da koristi neki od ekstremiteta.